sobota, 20 grudnia 2014

Kotlety wieprzowe po bakońsku

Składniki:
4 duże kotlety schabowe o wadze 150 g lub osiem mniejszych o wadze 70 g
1 łyżka oleju
100 g wędzonego chudego boczku
1 cebula
4 duże pieczarki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 żółta papryka świeża
1 pomidor
100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki
Sól i pieprz

Wykonanie:

Schab delikatnie rozbijamy oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy schab z dwóch stron.
Odkładamy mięso na podgrzany talerz.
Boczek kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni do zeszklenia się cebulki.
Pokrojone w plastry pieczarki dodajemy do cebulki z boczkiem Wszystko razem dusimy około 6 min.
Posypujemy słodką papryką i mieszamy.
Do całości dokładamy obsmażone mięso i zalewamy wodą, aby przykryła mięso.
Dusimy pod przykryciem około 20 min. aż mięso będzie miękkie.
Dorzucamy do mięsa pokrojoną paprykę i obranego ze skóry pomidora.
Śmietanę rozrabiamy z mąką i zalewamy mięso.
Gotujemy chwilę.
Całość gotowa do spożycia.
Smacznego.




źródło przepisu: książka "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz