czwartek, 29 stycznia 2015

Kaczka z gruszkami w karmelu.

Składniki:

2 piersi z kaczki
2 gruszki
1 garść roszponki
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
1 łyżka masła
sól,pieprz
rozmaryn


Wykonanie:

Piersi z kaczki przygotować nacinając skórę, tworząc kratkę.
Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Mocno rozgrzać patelnię grillową i ułożyć piersi kacze skórą do dołu,
a kiedy będzie już przyrumieniona obrócić na drugą stronę.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać rozmarynem i włożyć na chwilę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
W tym czasie na patelnię wsypujemy cukier, wlewamy wodę i czekamy aż powstanie karmel.
Dodać łyżkę masła i dołożyć obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki.
Mieszać , aby gruszki były całe pokryte karmelem.
Pierś wyciągamy z piekarnika i czekamy, aby chwilę odpoczęła.
Ułożyć ją na roszponce, obłożyć gruszkami i polać resztką karmelu.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz