czwartek, 22 stycznia 2015

Faworki lub chrusty.

Składniki:

1 i 1/4 szklanki mąki
5 żółtek
3 łyżeczki gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka spirytusu
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania


Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, śmietanę, cukier puder i spirytus.
Ciasto zagnieść i mocno wyrobić aż będzie jednolite i napowietrzone.
Tłuc najlepiej wałkiem.
Odstawić ciasto na 30 min przykryte ściereczką.
Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkować bardzo cienko.
Pokroić na paski o szerokości 2-3 cm i długości 10 cm.
Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, jeden koniec paska przewlec przez nacięcie.

W garnku rozgrzać olej lub smalec i wkładać faworki na rozgrzany tłuszcz.
Po przyrumienieniu się z jednej strony obrócić je na drugą stronę.
Odsączać na ręczniku papierowym.
Posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz