piątek, 20 lutego 2015

Babeczki z kremem mascarpone

Składniki:

Ciasto

4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
4 łyżki kakao
6 łyżek mleka
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

500 g serka mascarpone
250 ml śmietany  kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
Dowolne owoce do dekoracji

Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i
dodajemy do utartej masy jajecznej.
Wlewamy mleko i olej i miksujemy do połączenia się składników.
Wlewamy ciasto do formy na babeczki i pieczemy około 30 minut
do suchego patyczka.
Babeczki studzimy na kratce.

Krem:

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Na koniec dodać serek mascarpone i delikatnie zmiksować.
Ozdabiamy babeczki kremem a następnie dekorujemy owocami.




4 komentarze: