niedziela, 1 lutego 2015

Żeberka wieprzowe duszone.

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1 szklanka wody
3/4 szklanki coli

Wykonanie:

Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do miseczki wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, rozmaryn, olej, sól, pieprz
i przecisnąć przez praskę czosnek.
Wszystko wymieszać i nasmarować mięso dokładnie z wszystkich stron.
Pozostawić w lodówce na 1 godzinę.
W rondlu rozgrzać 5 łyżek oleju i włożyć mięso.
Przyrumienić z każdej strony.
Podlać mięso wodą przykryć rondel pokrywką i na wolnym ogniu dusić do miękkości, w razie potrzeby
uzupełnić wodę.
Kiedy mięso będzie miękkie wlać colę i dusić jeszcze około 3-4 minut i obracać  mięso w sosie.
Podawać z ziemniakami, frytkami, pieczonymi ziemniakami, surówkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz