poniedziałek, 18 maja 2015

Ogórki małosolne

Kiedy zaczyna się sezon na ogórki to jestem w raju. Uwielbiam małosolne, mizerię, w sałatkach i pod każdą inną postacią.
Ale prym wiodą ogórki małosolne. Jeden słój się kończy zaczynam robić kolejny.
Idealne do kanapek, obiadu, sałatek, zupy lub jako zdrowa przekąska.

Składniki:

2 kg ogórków gruntowych
2 l wody
2 łyżki soli
koper
3 liście laurowe
1 liść chrzanu
5 cm korzeń chrzanu
4 ziela angielskie
6 ząbków czosnku

Wykonanie

Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie.
Wodę wraz z solą zagotować. (Ja gotuję wodę, bo to przyspiesza czas kiszenia)
W dużym szklanym słoju lub naczyniu kamiennym na dnie wyłożyć  dwie gałązki kopru .
Ogórki układać ściśle jeden obok drugiego. Dodać pozostałe składniki, a wierzch przykryć koprem.
Zalać wrzątkiem z solą. Ogórki muszą być zakryte wodą.
Nakryć słój i czekać cierpliwie aż będą gotowe do chrupania.






5 komentarzy:

  1. o nie, ogórki małosolne :D już mam taką ochotę na nie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sprawa. Lubię mieć domowe przetwory na półce. A ogórki lubię chyba pod każdą postacią- pikle, mizerię, małosolne, konserwowe i kiszone ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też baardzo lubimy kiszone ogórki, szkoda, że nie możemy ich jeść :(

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też rządzą ogórki małosolne, właśnie czekam, żeby można je już chrupać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam małosolne! Najlepsze z bułeczką z szynką- mniam!

    OdpowiedzUsuń