środa, 27 maja 2015

Łosoś w sosie serowo-koperkowym

Ryby bardzo lubię i staram się je przygotowywać w miarę często.
Oczywiście ulubioną rybą  mojej rodzinki jest łosoś.
Dzisiaj to właśnie z jego udziałem  pokażę Wam jak smacznie go podać z sosem serowo-koperkowym

Składniki:

4 kawałki łososia
250 ml  śmietany
100 g sera żółtego
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka masła
1 cebula
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Z łososia usunąć wszystkie ości, posypać solą i pieprzem. 
Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić ją , a następnie układać na niej kawałki  ryby i smażyć na lekko rumiany kolor z dwóch stron.
Łososia nie należy smażyć zbyt długo, aby nie był suchy. 
W rondelku rozgrzać masło, dodać śmietanę i starty żółty ser. Podgrzewać stale mieszając do rozpuszczenia sera. Sos musi być gęsty. Doprawić solą, pieprzem , gałką muszkatołową i wsypać posiekany  koperek.
Rybę podawać wraz z sosem 



13 komentarzy:

  1. Łosoś - pyszna rybka, a jeszcze w takim sosie z nutami koperku i serkowym posmakiem - musi być fantastyczna :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny sos do łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łosoś to smaczna rybka, a sos dodał jej jeszcze wyrazistości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno łossosia u nas nie było:) Pyszna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zgrane połączenie łososia z lekkim sosem. Pyszny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! idealne połączenie smakowe

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam takie dania sa idealne :) wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łososia z takim sosem chętnie bym skosztował :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sosik koperkowy mniam i do tego rybka obiad dla mojej mamy ona uwielbia łososia

    OdpowiedzUsuń