poniedziałek, 25 maja 2015

Polenta z pomidorami i serem

Polenta-danie z kuchni włoskiej.
Smaczna i łatwa do zrobienia, ale musimy poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie.
A dlaczego?
Otóż po pierwsze musimy kaszę ugotować, potem wystudzić, a na końcu usmażyć.
Jednak efekt końcowy wynagrodzi Wam swoim smakiem.

Składniki:

1 szklanka kaszy kukurydzianej
3 szklanki wody
1 łyżka masła
1 duży pomidor
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki startego żółtego sera
sól

Wykonanie:

Wodę zagotować w garnku, posolić  i na wrzątek wsypać kaszę  stale mieszając.
Gotować około 15 minut ( mieszać ,aby się nie przypaliła).
Ugotowaną kaszę wymieszać z masłem  żółtym serem, pomidorem pokrojonym w kostkę  i natką pietruszki.
Wyłożyć na płasko na blaszce i wystudzić.
Po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki i smażyć na tłuszczu z obu stron.
Smacznego.




4 komentarze:

  1. przekąska jak dla mnie stworzona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda troszkę jak pizza, przynajmniej takie było moje pierwsze skojarzenie. Musi być pyszna. Spróbowałabym z chęcią :) Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne danie. Dawno nie robiłem nic z kaszki kukurydzianej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe danie. Musi być pyszne z takimi składnikami :D

    OdpowiedzUsuń