sobota, 30 maja 2015

Pulpety w sosie pomidorowym

Klasyczne i proste danie czyli pulpety w sosie pomidorowym.
Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem.

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki bazylii
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 przecier pomidorowy 200 g
1 liść laurowy
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mięso włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, majeranek,czosnek przeciśnięty przez praskę,drobno posiekaną cebulę,sól,pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.
Do garnka wlać 1,5 l wody i zagotować.
Z mięsa uformować kuleczki i każdą obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pulpety delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je  do gotującej się wody.
Dodać liść laurowy, przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu.
Na koniec gotowania zagęścić sos zawiesiną sporządzoną z łyżeczki mąki ziemniaczanej i wody.
Wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i zagotować.


Pulpety w sosie pomidorowym

9 komentarzy:

  1. A u mnie najczęściej jemy w koperkowym sosie, ale w pomidorowym też lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo je lubię. ALe tylko takie domowe. CZasem na wyjazdach jadaliśmy takie ze słoika - ohyda. Domowe są najlepsze. :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, jadłam takie 3 dni temu na kolację z tym, że z indyka. Bardzo podobnie zrobiłam sos!

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ smakowite i jeszcze młode ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie pulpeciki, mama często robiła w dzieciństwie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis zapowiada się świetnie jak w przyszłym tygodniu zrobię to opiszę

    OdpowiedzUsuń
  7. dlaczego nie ma mojego wpisu a takie smaczne pulpety

    OdpowiedzUsuń
  8. Pulpety w sosie pomidorowym w dzieciństwie bardzo lubiłyśmy :) Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń