sobota, 25 lipca 2015

Zapiekanka warzywna z kiełbasą

Zapiekanka to bardzo fajne danie. Możemy wymyślać różne, wykorzystywać resztki z lodówki.
Do tej zapiekanki potrzebna Wam będzie koniecznie kiełbasa surowa. Ja dałam polską surową, ale możecie zrobić z białą surową lub metką.

Składniki:
1 duża czerwona cebula
3 kiełbasy polskie surowe
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 duże pomidory
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
listki bazylii

Wykonanie:
Cebulę, pomidory i paprykę pokroić  w duże kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Kiełbasę wyciągnąć z osłonki i porobić z niej pulpety wielkości  jajka i rozłożyć na warzywach.
Dodać rozmaryn, posypać oregano, płatkami chilli,solą i pieprzem.
Polać całość oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut.
Po wyjęciu  zapiekankę posypać listkami bazylii.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

zapiekanka warzywna z kiełbasą


1 komentarz:

  1. Pachnie już z fotki:) chyba zgłodnieliśmy na sam widok zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń