wtorek, 2 sierpnia 2016

Jagodowa pokusa

Takie ciasto bez pieczenia wyczarowałam wczoraj. Powiem Wam, że koniecznie musicie spróbować. Jagodowy wysyp w pełni. Korzystajcie z darów lasu i przygotujcie taką jagodową pokusę.
Nie wymaga zbyt wiele pracy, ale czas oczekiwania oczywiście troszkę długi. Jak już nastąpi chwila, kiedy nałożycie sobie na talerzyk to stwierdzicie, że warto było dla tej chwili czekać.
Jesli macie ochotę na inne ciasto bez pieczenia to zapraszam na malinową fantazję



Masa jogurtowa z jagodami
800 g jogurtu naturalnego typu greckiego
9 łyżeczek żelatyny
200 g jagód
cukier puder według własnego smaku

Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, Jagody zmiksować na gładko i połączyć z jogurtem.  Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować.
Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując.
Wlać masę  do formy o średnicy 24 cm i poczekać aż zastygnie.

Masa śmietanowa
600 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku

Śmietanę  zmiksować z cukrem pudrem, ubijając na sztywno. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować.
Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując
Wlać masę na warstwę jogurtową i odstawić do zastygnięcia.

Dodatkowo
jagody
2 galaretki niebieskie

Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dałam mniejszą ilość wody. Na dwie galaretki trzy szklanki wody.

Na masę śmietanową wyłożyć warstwę jagód i zalać tężejącą galaretką.
Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.



jagodowa pokusa



5 komentarzy:

  1. Oj faktycznie kusi. Takiej "pokusie" nie może się oprzeć, trzeba ulec i nacieszyć się jej pysznym, letnim smakiem. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń