wtorek, 30 sierpnia 2016

Lasagne z mięsem i pieczarkami

Taką miałam ochotę na lazanię, że w końcu się skusiłam i zrobiłam. Tym razem troszkę inaczej, bo z pieczarkami, ale również bardzo smacznie. Danie to znika u mnie w tempie ekspresowym. Wszystkim smakuje co mnie bardzo cieszy.
Lasagne z mięsem mielonym możecie zobaczyć tutaj 
Może i Wy skusicie się na danie z kuchni włoskiej w moim wydaniu?


Składniki:

Sos boloński
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 łyżki oleju
1 puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz

Sos beszamelowy
250 ml mleka
2 łyżki masła
50 g mąki  pszennej
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Pieczarki
500 g pieczarek
1 cebula
1 łyzka masła klarowanego
sól
pieprz


płaty makaronu lasagne
300 g żółtego sera



Wykonanie:
Sos boloński
W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając.
Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy,majeranek,liść laurowy i doprawić solą i pieprzem.
Chwilę wszystko razem dusić.

Sos beszamelowy

W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się
nie przypalił sos.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka.
Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej.

Pieczarki

Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pokrojone drobno pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż odparuje woda.


Makaron

W garnku zagotować wodę i do wrzątku wkładać po 5 -6 płatów makaronu, aby nam się nie posklejał.
Makaron ma być tylko lekko ugotowany.

W naczyniu do zapiekania układamy warstwy:
1 cienka warstwa sosu beszamelowego
2 makaron
3 sos boloński
4 warstwa startego sera
5 makaron
6 pieczarki
7 starty ser
8 makaron
9 starty ser

Jeśli chcemy warstwy możemy dalej powtarzać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut.
Smacznego

lasagne z mięsem i pieczarkami

4 komentarze:

  1. Lasagne - pycha! Wspaniałe, sycące danie. Z pieczarkami jeszcze chyba nie robiłam. Ciekawa opcja :) Z pewnością smakuje obłędnie! Pieczarki zawsze dodają fajnego posmaczku. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lasagne to jedno z tych dań, które zdecydowanie jest warte wysiłku :)

    OdpowiedzUsuń