piątek, 5 sierpnia 2016

Schab duszony w jogurcie

Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad to polecam Wam przepis na schab duszony w jogurcie.
Mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne.  Można podawać z ryżem lub ziemniakami.
Do tego polecam surówkę z pora .
Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam do zakładki  mięsa.


Składniki
700 g schabu bez kości
600 g jogurtu naturalnego
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
słodka papryka
ostra papryka

Schab pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem i przyrumienić na rozgrzanym maśle z dwóch stron.
Do mięsa wlać jogurt i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz dodać posiekany koperek.



5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł, na smaczny schab ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i takie pomysły to ja lubię. Zaskoczyłaś mnie z tym jogurtem. Nie jadłam mięska podanego w ten sposób. Pozdrawiam serdecznie :) Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie dużo bardziej miękki wyszedł, bardzo fajny pomysł ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne mięsko - akurat schabu nie dusze zazwyczaj w jogurcie więc to coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń