niedziela, 18 września 2016

Szynka zapiekana w plastrach

Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszną porcję mięsa. Szynka zapiekana w plastrach z marchewką i majonezem. Danie nie wymaga wiele przygotowań, a w smaku jest rewelacyjne.
Można podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Mięso jest soczyste, miękkie, rozpływające się w ustach.
Koniecznie wypróbujcie!

Składniki
700 g szynki wieprzowej bez kości
3 średnie marchewki
200 g majonezu
2 duże ząbki czosnku
2 duże cebule
natka pietruszki
sól
pieprz
papryka ostra
papryka słodka


Szynkę pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i paprykami.
Cebule pokroić w piórka i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie plastry szynki. Pomiędzy mięsem poukładać pokrojone ząbki czosnku.
Całość posmarować majonezem i ułożyć na nim pokrojoną w plasterki marchewkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie miękkie.
(piekłam 1h 15 min)
Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki.

szynka zapiekana w plastrach

5 komentarzy:

  1. Lubię takie pyszności. Pomysł na szynkę - super. Nie zawsze mamy czas, aby długo coś pichcić, a takie rozwiązania są idealne. Smaczne, a przy okazji nie angażują nas w kuchni na pół dnia. Jedynie przygotowanie i czas pieczenia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja na obiadek.
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń