niedziela, 29 stycznia 2017

Placek cytrynowy z bezą

Placek cytrynowy z bezą. Raj dla podniebienia. Kwaskowata masa przełamana słodyczą bezy.
A całość na kruchym cienkim spodzie.
Masa cytrynowa (lemon curd) po upieczeniu powinna być  lekko kremowa.
Beza z wierzchu chrupiąca, a w środku piankowa. Takie ciasta bardzo lubię i bardzo szybko znikają.
Więcej przepisów znajdziesz na moim blogu w zakładce CIASTA.
Inspiracja Książka Wypieki Świata

Ciasto
160 g mąki pszennej
90 g masła
35 g cukru pudru
skórka starta z 1 cytryny
1 małe żółtko
2 łyżki mleka

Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać posiekane masło, żółtko lekko ubite, mleko i skórkę z cytryny.
Wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto.
Uformować kulkę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na formę o średnicy 24 cm. Wyłożyć nim dno i boki.
Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane.

Masa cytrynowa
3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
300 ml wody
sok z dwóch cytryn
starta skórka z dwóch cytryn
80 g cukru
2 żółtka

Piana
3 białka
180 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Mąkę kukurydzianą wymieszać ze 100 ml wody dodać skórkę z cytryny i wymieszać z resztą wody i sokiem z cytryn.
Wlać do rondla i zagotować stale mieszając. Gotować do momentu aż powstanie masa o konsystencji gęstego budyniu.
Zdjąć z palnika i wymieszać z cukrem. Odstawić do wystudzenia.Po wystudzeniu wymieszać z żółtkami
Wlać masę na upieczone ciasto.

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.Ubić i wyłożyć na masę cytrynową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C około 45 minut.

placek cytrynowy z bezą




1 komentarz: