niedziela, 19 lutego 2017

Ryba zapiekana z ziemniakami

Dzisiaj ryba zapiekana z ziemniakami i szpinakiem. Można wykorzystać każdą rybę (filety) bez ości. Przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe.
Bardzo lubię taką rybę zapiekaną z warzywami, ziemniakami czy w samym sosie.
Inne przepisy i pomysły na ryby znajdziecie w zakładce RYBY.
Zapraszam również do zakładki ZAPIEKANKI.


Składniki
6-7 średnich ziemniaków
700 g filetów rybnych (dałam pangę)
2 garście świeżego szpinaku
1 duża cebula
1 puszka pomidorów
2 łyżki  śmietany (dałam 18%)
1/2 szklanki wody
sól
pieprz
papryka ostra

Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, ale nie zbyt cienkie.
W naczyniu do zapiekania układać dwa plastry ziemniaków, kawałek ryby, pięć listków szpinaku.
Czynność powtarzać aż wypełnimy naczynie. Cebulę pokroić w ósemki i powkładać pomiędzy rzędy. Na koniec oprószyć całość solą.
Pomidory z puszki zmiksować wraz ze śmietaną i wodą. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i wlać na zapiekankę.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ziemniaki będą miękkie.



ryba zapiekana z ziemniakami





1 komentarz: