niedziela, 23 kwietnia 2017

Kurczak z mango

Pierś z kurczaka z owocem mango podana z gotowanym ryżem, to moja propozycja na smaczny obiad. Ja bardzo lubię połączenie mięsa z owocami. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie również inne tego typu dania.
Szczególnie polecam kaczkę w pomarańczach lub kurczaka w pomarańczach.
Jeśli skusicie się na danie z mojego przepisu i będziecie mieli ochotę podzielić się swoją opinią z innymi to napiszcie swój komentarz lub wskazówkę dla innych.



Składniki
3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 mango
2 łyzki masła klarowanego
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
1 puszka mleka kokosowego (400 g)
1/4 łyżeczki płatków ostrej papryki
2 ząbki czosnku

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę.  Do miseczki wsypać curry,sól, pieprz i kurkumę. Wszystko wymieszać, a następnie wymieszać z mięsem.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko zrumienić kurczaka z każdej strony.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, płatki ostrej papryki  i zalać wszystko mlekiem kokosowym. Mango pokroić w kostkę i dodać do mięsa, Dusić wszystko jeszcze około 5-6 minut na wolnym ogniu.

kurczak z mango

4 komentarze:

  1. kurczaka i mango jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Osz kurcze, jaki fajny pomysł. :D
    Kocham kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Optymistyczny kolor!
    W sam raz na ostateczne zaczynianie wiosny ;)

    OdpowiedzUsuń