środa, 31 maja 2017

Sernik kajmakowy

Uwielbiam serniki, właśnie takie pieczone. Sernik, który rozpływa się w ustach z płynnym lekko kajmakiem w środku.
Pieczony w kąpieli wodnej dzięki czemu jest równy, nie opada.
Więcej przepisów na serniki i inne ciasta znajdziecie w zakładce CIASTA.
Szczególnie polecam sernik nowojorski



Spód
170 g herbatników
50 g masła

Herbatniki pokruszyć drobno, masło roztopić i  wszystko wymieszać. Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek.
Wyłożyć ciastka na dno tortownicy o średnicy 24 cm i lekko docisnąć.
Podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 10 minut.
odstawić do wystudzenia.

Masa serowa
1 kg sera twarogowego
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 puszka kajmaku 400 g
200 g śmietany kremówki 30%
1 budyń waniliowy

Ser skręcić przez maszynkę lub zblendować.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ser i zmiksować.
Śmietanę ubić na sztywno, a następnie dodać do sera wraz z budyniem i zmiksować.
Ser podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać 1/2 puszki kajmaku i wymieszać. Ułożyć na ciastkach, a następnie posmarować pozostałym kajmakiem. Na wierzch wyłożyć masę serową białą.
Wyrównać.
Do piekarnika na sam spód wstawić blaszkę napełnioną wodą, a wyżej tortownicę z serem.
Piec w temp 170 stopni około 70-80 minut.
Zostawić do wystygnięcia w piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce.
Brzegi posypać cukrem pudrem.


sernik kajmakowy


3 komentarze: