niedziela, 10 grudnia 2017

Makowiec pod pierzynką

Mak na kruchym cieście, a wszystko przykryte bezą. Bardzo smaczne ciasto i łatwe do zrobienia. Polecam! Masę makową wykorzystałam gotową z puszki, ale polecam również zrobioną samemu, taką domową. Postaram się w najbliższym czasie podać przepis na zrobienie takiego maku.
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzu.
Zdjęcia Waszych potraw mile widziane.



Ciasto
160 g mąki pszennej
100 g masła
35 g cukru pudru
1 małe żółtko
2 łyżki śmietany


Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać posiekane masło, żółtko lekko ubite i śmietanę.
Wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto.
Uformować kulkę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na formę o średnicy 24 cm. Wyłożyć nim dno formy.
Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż ciasto będzie rumiane.
Wyjąć z piekarnika wyłożyć na nie masę makową i ubitą pianę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut aż beza będzie ścięta z wierzchu.

Dodatkowo 
1 puszka masy makowej (850 g)

Beza 
2 białka
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować i wlać na masę makową.

makowiec pod pierzynką



3 komentarze:

  1. Serdecznie dziękuję, właśnie szukałam takiego przepisu na ciasto z makiem, ale nie makowiec. Wygląda pysznie, przepis bez dziwactw i na pewno będzie smaczny.
    Masę makową nakładamy od razu, czy to powinno trochę przestygnąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, masę makową można nakładać od razu. Pozdrawiam

      Usuń