sobota, 30 grudnia 2017

Pani Walewska (Pychotka) -ciasto

Przepyszne ciasto, które możemy odszukać w internecie pod dwoma nazwami. Jako Pani Walewska lub Pychotka. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, nie wymaga zbyt wiele pracy.
Tym ciastem pragnę Was ugościć z okazji mojej trzeciej rocznicy bloga.
Czas ten bardzo szybko minął. Wydaje mi się, że dopiero niedawno zaczynałam. Do tego czasu pojawiło się na blogu  908 przepisów. Ponad 4 mln Waszych wejść. Jestem szczęśliwa, że mogę się dzielić z Wami moją pasją, przepisami i pragnę Wam wszystkim podziękować za to, że jesteście, zaglądacie i korzystacie z moich przepisów. To dzięki Wam mam motywację do dalszej pracy.
Bardzo, ale to bardzo Wam dziękuję!



Ciasto
300 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
200 g masła
4 żółtka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiać na stolnicę dodać cukier puder, proszek do pieczenia, wbić żółtka oraz dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść szybko ciasto. Kiedy będzie już gładkie i jednolite podzielić go na dwie równe części. Zwinąć w woreczki foliowe i schłodzić w lodówce.

Beza
6 białek
180 g cukru
15 g mąki ziemniaczanej


Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Wsypać mąkę  ziemniaczaną  i delikatnie wymieszać.  Najlepiej składniki podzielić na dwie części i zrobić bezę na dwa razy. Drugi raz przed samym upieczeniem drugiego ciasta.

Dodatkowo
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować i wylepić dno blachy.
Posmarować ciasto dżemem i wylać połowę ubitej piany. Posypać połową porcji orzechów.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35 minut.
Tak samo upiec drugi placek.

Krem
500 ml  mleka
2 żółtka
4 łyżki cukru
60 g mąki ziemniaczanej
200 g masła

Odlać jedną szklankę mleka i wymieszać z nim żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować, a następnie wlać mleko z jajkami i zagotować stale mieszając aż powstanie budyń.
Zdjąć z palnika, nakryć folią spożywczą tak, aby przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć na pusztą masę i dodawać stopniowo wystudzony budyń stale miksując.

Składanie ciasta
kruche ciasto z bezą
krem
kruche ciasto z bezą

Całość schłodzić w lodówce.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Pychotka!


Pani Walewska (Pychotka)





1 komentarz: