piątek, 16 lutego 2018

Placek jabłkowy z cynamonem

Ciasto z przepisu s.Anastazji. Jak zawsze udane i bardzo smaczne. Bardzo szybko znikało co mnie oczywiście bardzo cieszyło.
Uwielbiam piec, gotować, kiedy wszystkim smakuje.
Ciasto wygląda na bardzo pracochłonne do zrobienia, ale zapewniam Was, że robi się go bardzo szybko.
Rady:
Pianę ubijcie przed samym włożeniem do piekarnika.
Jabłka nie powinny stać długo z cukrem, aby nie puściły zbyt dużo soku.


Ciasto
250 g margaryny
5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i stopniowo w trakcie ucierania dodawać żółtka.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
Podzielić ciasto na dwie części.

Jabłka
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach wsypać cukier cynamon i wymieszać.

Piana
7 białek
1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo
1 słoik dżemu morelowego

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.

Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia rozsmarować jedną połowę ciasta, wyłożyć jabłka, a następnie drugą część ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane.
Wyjąć z piekarnika posmarować dżemem i wyłożyć ubitą pianę. Zapiec ponownie aż piana się zarumieni.



placek jabłkowy z cynamonem


1 komentarz: